لیفتراک گازی

با توجه به کاربرد لیفتراک در صنایع مختلف وظیفه اصلی آن حمل و جابجایی بار است. لیفتراک لودری بیشترین کاربرد را در انبارها و کارخانه‌ها دارد که می‌توان در پروژه‌های ساختمانی تجهیزات و مصالح ساختمانی از آن استفاده کرد. این ماشین‌آلات مانند سایر تجهیزات دیگر نیاز به سوخت و انرژی دارد تا بتواند از حداکثر توانش استفاده کند. سوخت لیفتراک از برق، گازوئیل یا گاز و بنزین تامین می‌شود. سوخت گاز از نوع پروپان یا LPG است.

لیفتراک گازی چطور کار می‌کند؟

لیفتراک گازی دارای موتوری گازسوز است که با گاز پروپان کار می‌کند. از ویژگی‌های گاز پروپان که در یک کپسول فشرده ذخیره شده است می‌توان به راحتی آن را پر کرد. زمانی که گاز پروپان وارد موتور می‌شود به صورت غیر فشرده از حالت مایع به گاز تبدیل می‌شود. جریان گاز توسط یک دریچه کنترل می‌شود و گاز پروپان با هوا ترکیب شده و با استفاده از یک جرقه که از فندک است تامین می‌شود و منجر به احتراق می‌شود.
در اثر فشار پیستون‌ها حرکت می‌کنند و توان ماشین را تامین می‌کند. با توجه به این توان چرخ‌ها حرکت می‌کنند و پمپ‌های هیدرولیک به کار می‌افتند. همانطور که می‌دانید سوخت گاز تمیزتر است از لیفتراک گازی برای انبارها و یا پروژه‌های ساختمانی به دلیل داشتن امنیت بالا مورد استفاده قرار می‌گیرند.

سیستم هیدرولیک

بر اساس اینکه لیفتراک بازده بیشتری داشته باشد بایستی بتوانید تا یک، بار سنگین را بلند و حرکت بدهد. این عمل از طریق سیستم هیدرولیک انجام می‌شود. سیستم هیدرولیک لیفتراک از یک پمپ، سیلندر و تیوب تشکیل شده است. بعد از اینکه مایع فشرده وارد سیستم شد و پمپ فعال گذشت مایع داخل تیوپ‌ها و سیلندرها وارد می‌شود و پیستون‌ها را تحت فشار می‌گذارد؛ که در نهایت منجر به حرکت بالابر لیفتراک می‌شوند تا بار سنگین به سهولت برداشته شود. زمانی که بالابرها به پایین فرستاده شوند این فرایند برعکس عمل می‌کند و مایع هیدرولیک از سیلندرها خارج می‌شود و به پمپ باز مجدد برمی‌گردد.

لیفتراک گازی چطور کار می‌کند؟

سیستم فرمان

لیفتراک گازی مناسب‌ترین ماشین‌آلاتی هستند که در انبارها به دلیل اشغال کردن فضای محدود بیشترین کاربرد را دارند. سیستم چرخ لیفتراک گازی به این شکل عمل می‌کند که در فضای محدود به راحتی امکان حرکت داشته باشد. همانند خودروها که مسیر حرکت از طریق فرمان کنترل می‌شود؛ در حالی که فرمان لیفتراک تنها توسط چرخ‌های عقب برای حرکت و تغییر مسیر استفاده می‌شود. زمانی که فرمان به سمت راست هدایت شود، چرخ‌های عقب به سمت چپ حرکت می‌کنند. در حقیقت این چرخش معکوس این امکان را به لیفتراک می‌دهد تا هر چه سریع‌تر بچرخد و شعاع چرخش کوچک‌تری داشته باشد.

مزیت‌های لیفتراک گازی

  • سرعت سوختگی خیلی سریع انجام می‌شود.
  • از دلایل محبوبیت لیفتراک‌های گازی قیمت سوخت بسیار مناسب است.
  • از این ماشین‌آلات هم برای فضاهای باز و هم در بسته استفاده می‌شود بدون اینکه خطر و آسیبی به افراد وارد کند.
  • قیمت قطعات موتور لیفتراک گازی بسیار مناسب و قابل‌دسترس است.
  • از ویژگی‌های منحصر به فرد لیفتراک‌های گازی افزایش قدرت مانور آن است که نسبت به لیفتراک دیزلی بسیار بیشتر است و برای طراحی فضاهای باز طراحی شده است.
  • امنیت بالای لیفتراک گازی نسبت به دیزلی
  • لیفتراک گازی صدای کمتری تولید می‌کند.
  • انعطاف‌پذیری بالای دستگاه لیفتراک گازی
  • گازی که از لیفتراک گازی خارج می‌شود نسبت به لیفتراک دیزلی بسیار ناچیز است.
  • دود اگزوز لیفتراک گازی نسبت به سایر لیفتراک‌های دیگر کمتر است.
  • کارایی و عملکرد لیفتراک گازی در مقایسه با مدل دیزلی و برقی منحصر به فرد است.
  • لیفتراک گازی نسبت به دیزلی وزن سبکی دارد.
  • از ویژگی‌های لیفتراک گازی امکان خاموش شدن دستگاه به صورت خودکار وجود دارد که باعث می‌شود تا در زمان تصادف جریان سوخت قطع شود. تمامی قطعات لیفتراک گازی از جمله کپسول گاز و کاربراتور بایستی از استانداردها و امنیت بالایی برخوردار باشد.

مزیت‌های لیفتراک گازی

معایب لیفتراک گازی

نگهداری لیفتراک اهمیت زیادی دارد، احتمال نشتی گاز، در دستگاه‌های لیفتراک گازی وجود دارد، به همین علت برای فضاهای بسته نظیر صنایع دارویی و غذایی توصیه نمی‌شد. درصورتی که هوا به خوبی جریان نداشته باشد دود حاصل از اگزوز ماشین یک لایه هیدروکربن روی سطح ایجاد می‌کند.
عدم نشان دادن نمایشگر سوخت از دیگر معایب این ماشین‌آلات است؛ چرا که زمانی که سوخت به اتمام می‌رسد بدون اینکه اخطاری یا علائمی نشان دهد ماشین از کار می‌افتد.

نیاز به کسب مهارت رانندگی لیفتراک گازی است این دستگاه نیز مانند لیفتراک دیزلی بایستی اپراتوری که از آن استفاده می‌کند تسلط و مهارت کافی برای استفاده از پدال کلاچ در زمان بارگیری برای کنترل سرعت و حرکت بالابر را داشته باشد.

هزینه‌های تعمیر لیفتراک لودر و لیفتراک گازی بسیار بالا است و همانند لیفتراک دیزلی باید مراقبت‌های لازم در فصل زمستان از آن گردد و حتما از ضدیخ نیز استفاده شود.

مهم‌ترین نکات درباره سوخت گاز

با در نظر گرفتن این نکته که سوخت پارپرون ایمنی و امنیت بالایی برای لیفتراک دارد؛ اما نکات ایمنی همیشه باید مورد توجه قرار بگیرند تا از خطرات و آسیب‌های جانی برای کارگران در پی نداشته باشد.

  1. همانطور که می‌دانید گاز وزن بیشتری نسبت به هوا دارد از همین رو در لایه زیرین محیط قرار می‌گیرد که در صورتی که جریان هوا وجود نداشته باشد، در کنار منبع آتش یا جرقه امکان احتراق و انفجار وجود دارد.
  2. گاز LPG زمانی که از کپسول خارج می‌شود به قدری سرد است که می‌تواند پوست را کاملا بسوزاند.
  3. در فضاهایی که بسته هستند کپسول گاز را عوض نکنید؛ زیرا امکان نشتی گاز وجود دارد و می‌تواند خسارات جبران‌ناپذیری را به دنبال داشته باشد.
  4. لیفتراک‌های گازی را در مجاورت منبع حرارت، درب‌ها، راه‌پله‌ها و درب‌های خروج اضطراری قرار ندهید.
  5. حتما زمانی که از لیفتراک گازی برای طولانی مدت استفاده نمی‌کنید شیر گاز آن را کامل ببندید.
  6. برای تعویض سیلندر گاز حتما از افراد متخصص و باتجربه در این زمینه کمک بگیرید.
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *